Bier en kip, de ideale combinatie. Een kip die lekker mals wordt door de stoom van het bier. Beer can chicken is in Nederland ook wel bekend als “bier kip” en kan gemaakt worden op de barbecue of in de oven. Een classic die steeds populairder wordt.
Was de kip goed voordat je het gaat inwrijven met de dry rub en droog deze met keukenpapier. Rub de hele kip vervolgens goed in.
Open het blik met bier en giet iets minder dan de helft in een glas om te injecteren of doe het in een bak waar je snippers rookhout aan toe kan voegen. Voeg ook een deel van je rub in het half gevulde blik bier en doe de kip over het blik bier en plaats deze in de lekbak. Doe in het glas bier ook wat rub wat je gebruikt en injecteer nu de kip en verdeel dit goed.
Laat de kip even rusten zodat het vloeistof zich kan verdelen en terwijl dit rust kan je de barbecue voor bereiden.
We gaan langzaam de kip garen door middel van de minion methode toe te passen. De kip komt op het rooster maar wel in het midden van de barbecue. Ook is het mogelijk dat je de kip op de bodem in het midden neerzet maar dit is wat jezelf het fijnste vind. Zorg dat er nu een constante keteltemperatuur is van 170 tot maximaal 200 graden is.
Plaats de kip en zorg er nu voor dat de borstkant van de kip naar de zijde ligt met de minste brikketten, dit omdat dit het minste vlees bevat en sneller gaar is. In dien je snippers rookhout gebruikt mogen deze er nu ook op en mag de deksel dicht. Let in de tussentijd wel op dat de temperatuur warm genoeg blijft en anders word de kip niet goed of te laat gaar en droog.
Stel de kerntemperatuurmeter in voor de borst op 72 graden en/of de dijen op 80 graden. Wanneer dit is bereikt kan de kip van de bbq en laat de kip dan even rusten voordat het mes erin gaat.
Eet smakelijk!