Inmiddels is het aanbod op de markt van allerlei verschillende soorten voeding ontzettend groot. Waarvan veel producten er vanaf de buitenkant misschien hetzelfde uitzien, zijn ze wel degelijk op een andere manier geproduceerd of ontwikkeld. Dit geldt ook voor de verschillende soorten vlees, zoals natuurlijk, biologisch en supermarkt vlees. Elk type vlees is op een andere manier tot stand gekomen en heeft zijn eigen unieke kenmerken en voedingswaarden. Op deze pagina leggen we je meer uit over de vele verschillen tussen deze drie soorten vlees.
Het woord zegt het eigenlijk al, maar natuurlijk vlees is afkomstig van dieren die op een natuurlijke manier worden grootgebracht. Dit houdt in dat de dieren vrij kunnen rondlopen in de natuur en niet binnen in een hok worden gestopt. Zo hebben ze de volledige vrijheid om te grazen op open graslanden en krijgen ze de meest voedzame en natuurlijke gewassen binnen. Doordat ze het gehele jaar buiten staan en zelfstandig aan hun voedsel komen, worden ze alleen maar bijgevoerd met hooi uit hetzelfde natuurgebied. De dieren zijn dus volledig grasgevoerd en krijgen geen genetisch gemodificeerd voer of worden behandeld met antibiotica of groeihormonen.
Door deze vrije manier van verzorging is natuurlijk vlees rijker aan goede voedingsstoffen en beter voor ons als mens.Zo bevat het vlees meer omega-3 vetzuren, wat essentieel is om in je voeding te hebben zitten, aangezien ons lichaam dit niet zelf aan kan maken. Verder zitten er enzymen in met een antioxiderende werking. Deze enzymen bestrijden de vrije radicalen in je lichaam, wat ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld proteïnen beter in je op kan nemen. En het zit boordevol vitamines. Dit valt vanaf de buitenkant misschien niet als eerste op, maar zit er van binnen wel degelijk in.
De reisafstand van dier naar slachter is bij natuurlijk vlees maximaal 1,5 uur. Zo voorkomen we veel stress bij de dieren en genieten ze het meest van de natuur. Een ander positief gegeven is dat de zwangere koeien op een natuurlijke manier bevallen. Zelfs de kalfjes blijven tot negen maanden bij de moeder. Verder is het grasgevoerde vlees smaakvoller en heeft het een betere textuur, dit komt door de natuurlijke voeding en de hoeveelheid beweging die de dieren krijgen. Alleen maar voordelen dus.
Biologisch vlees is afkomstig van dieren die worden grootgebracht volgens de biologische richtlijnen. Wat dit precies inhoudt is dat deze dieren alleen biologisch voer krijgen. Verder worden ze, net zoals bij natuurlijk en grasgevoerd vlees, niet behandeld met antibiotica of groeihormonen. Bij alle facetten in het grootbrengen wordt er rekening gehouden met de leefkwaliteit van de dieren. Wat ervoor zorgt dat ze een vrij stressloos leven lijden. Ook hebben de dieren toegang tot een buitenruimte. Hier kunnen ze grazen en vrij rondlopen. Zoals de natuur het bedoeld heeft. Maar als natuurlijk en biologisch vlees dan beide goed zijn voor dier en natuur, wat is dan het verschil? Dat zit hem in het voer. Bij biologisch vlees krijgen de dieren alleen biologisch geteeld voer, dit moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Terwijl bij natuurlijk vlees de dieren kunnen eten wat de natuur ze voorschotelt, daar oefenen de houders weinig invloed op uit. Daarnaast is de biologische veeteelt wel gebonden aan de leefruimte. De natuurlijke runderen van Vlees van Ons hebben een groot deel van de uiterwaarde van rivier de Vecht tot hun beschikking. Ze hebben de alle ruimte om te grazen waar ze dat willen.
Beide zijn dus een betere keuze dan supermarkt vlees, omdat het vlees vrij is van antibiotica en groeihormonen is het een stuk gezonder. Dat de dieren meer ruimte hebben om te bewegen heeft ook invloed op de smaak en het textuur, wat vaak beter is dan bij supermarkt vlees. Je proeft het verschil.
Het vlees dat in de supermarkt ligt is afkomstig van dieren die worden grootgebracht op industriële boerderijen. De dieren waarvan supermarkt vlees wordt gemaakt worden voornamelijk in stallen met weinig ruimte gehouden. Runderen verblijven hier bijna de helft van het jaar, vooral in de winterperiode. Vleeskuikens zien soms zelfs hun leven lang geen daglicht.
Buiten dat er weinig ruimte in de stallen is krijgen ze ook genetisch gemodificeerd voer. Dit bestaat vaak uit maïs en soja. Krachtvoer dat insectenplagen tegengaat. Verder worden de dieren behandeld met antibiotica om ziektes tegen te gaan en krijgen ze groeihormonen toegediend om sneller te groeien en vet te worden. Door deze manier van fokken zijn de dieren sneller klaar voor de slacht. Ook is de afstand tussen boerderij en slachter onbeperkt. Zo zijn de dieren soms wel de hele dag onderweg. Het resultaat hiervan is dat het supermarkt vlees vaak goedkoper en gemakkelijk te verkrijgen is. Het heeft ook zeker nadelen. De zwangere dieren bevallen meestal door een keizersnede, dit komt door het doorfokken van de dieren. Ook worden de kalfjes soms vlak na de geboorte weggehaald bij de moeder. Supermarkt vlees is minder voedzaam doordat de dieren minder voedzame voeding binnen krijgen. Verder heeft het vaak een mindere smaak en is de textuur anders. Al helemaal als je het vergelijkt met de natuurlijke en biologische tegenhangers.
De conclusie is dat het dus ontzettend belangrijk is om te weten wat voor soort vlees je eet. Vaak is de herkomst van het vlees niet niet te zien aan het product, maar wordt het wel vermeld op de verpakking. Hierbij is natuurlijk vlees de meest gezonde en smaakvolle optie. Het biedt de de dieren het meest waardige leven. Wel kan het soms duurder zijn dan biologisch of supermarkt vlees. Daarna is biologisch vlees een goede keuze als je gezond en bewust wilt eten. Wel zijn de dieren nog altijd beperkt in hun leefomgeving en krijgen ze voeding toegediend in plaats van dat ze zelf kunnen kiezen wat ze eten. Als laatste is supermarkt vlees een goedkope en veel beschikbare optie, maar heeft aanzienlijk mindere voedingswaarden en heeft het dier een aanzienlijk minder prettig leven gehad. Ook kan het soms schadelijke stoffen bevatten dankzij de antibiotica en groeihormonen die de dieren krijgen toegediend. Op de afbeelding hiernaast is te zien dat er ook een verschil zit in de hoeveelheid vlees die er overblijft na het bakken. Bij supermarkt vlees blijft zo’n 80 gram minder gehakt over dan bij natuurvlees.
Ben je op zoek naar kwalitatief goed, gezond en voedzaam vlees? Dan is natuurlijk vlees de beste optie. Ook biologisch vlees is een goede keuze, hier wordt namelijk ook rekening gehouden met het dierenwelzijn. Als je toch liever voor supermarkt vlees gaat, check dan goed waar het vandaan komt. Zo voorkom je verrassingen. Weet wat je eet!
Onze bronnen:
Van De Heuvel, V. (2021, 21 februari). Is biologisch vlees wel zo biologisch? – Duurzamereten.nl. Duurzamereten.nl. https://www.duurzamereten.nl/biologisch/is-biologisch-vlees-wel-zo-biologisch/
(2020, 5 oktober). Vlees van natuurlijke veehouderij – Natuurvlees – Boeren in het Bos. Boeren in het Bos. https://www.boereninhetbos.nl/natuurvlees/vlees-van-natuurlijke-veehouderij/
Vlees: op welke keurmerken moet je letten? Wakker Dier. (2019, 16 augustus). Wakker Dier. https://www.wakkerdier.nl/verantwoord-eten/boodschappen/vlees/
Vleesrunderen – Beter Leven keurmerk. (2022, 21 maart). Beter Leven keurmerk. https://beterleven.dierenbescherming.nl/over-de-dieren/alle-dieren/vleesrunderen/