Bereidingswijze van ons kalkoenrollade recept
Voor de kalkoenrollade:
- Voorbereiden: Haal de kalkoenrollade minstens 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 180°C.
- Kruiden: Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook, tijm, rozemarijn, zout en peper. Wrijf de rollade rondom in met dit mengsel.
- Aanbraden: Verhit een ovenbestendige pan op middelhoog vuur en braad de rollade aan alle zijden goudbruin aan.
- Ovenbereiding: Plaats de pan met de rollade in de voorverwarmde oven en braad gedurende 60-75 minuten, of totdat de kerntemperatuur 70-75°C bereikt. Gebruik een vleesthermometer voor nauwkeurigheid.
- Rustperiode: Haal de rollade uit de oven, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Voor de mosterdsaus:
- Sjalot fruiten: Smelt de roomboter in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg de fijngesnipperde sjalot toe en fruit tot deze glazig is.
- Smaakmakers toevoegen: Voeg de grove mosterd, Dijonmosterd en eventueel de honing toe. Roer het geheel goed door totdat alles mooi gemengd is.
- Bouillon toevoegen: Schenk de rundbouillon erbij en roer het geheel goed door. Breng dit aan de kook.
- Indikken (optioneel): Als je de saus dikker wilt maken, meng een theelepel maïzena of bloem met een klein beetje koud water. Roer dit mengsel door de saus en laat een paar minuten zachtjes koken tot de saus dikker wordt.
- Afmaken: Breng de saus op smaak met peper en eventueel een klein beetje zout (afhankelijk van hoe zout je bouillon is). Proef en pas de smaken aan naar wens.
Serveren Snijd de kalkoenrollade in plakken en schenk de mosterdsaus erover. Serveer met bijgerechten zoals geroosterde wortelen, gebakken aardappelen of een frisse salade.
Tip: Voor een extra smaakdimensie kun je een scheutje balsamico-azijn of wat verse tijm aan de saus toevoegen.
Dit recept biedt een heerlijke combinatie van malse kalkoenrollade en een rijke, hartige mosterdsaus, perfect voor feestelijke gelegenheden of een speciaal diner.